Tue, 07/06/2016 - 22:49 By admin
5 comments

Η ρομποτική Χειρουργική στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου & Ορθού
Συχνότητα & παράγοντες εμφάνισης

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συνηθέστερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες.

Συνολικά, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά μέσο όρο: περίπου 1 στους 22 (4,49%) για τους άνδρες και 1 στους 24 (4,15%) για τις γυναίκες.

Υπολογίζεται δε ότι το 2018  υπήρξαν παγκοσμίως πάνω από 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις με καρκίνο παχέος εντέρου εκ των οποίων πάνω από το 1/3 των ασθενών αυτών θα νικηθούν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται στενά με την ηλικία και σχεδόν το 75% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερες γενικές πληροφορίες για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τους παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου πατήστε εδώ.


Ποσοστά επιβίωσης

Η επιβίωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται στενά με τη σταδιοποίηση τη στιγμή της διάγνωσης, με την επιβίωση να φτάνει το 92% για το στάδιο Ι, και μόλις 12% στο στάδιο IV

Περίπου τα μισά άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου επιβιώνουν για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η επιβίωση είναι καλύτερη στα αρχικά στάδια, όπου ο καρκίνος είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο ενώ πλέον μπορεί να χειρουργείται ακόμα και σε πιο προχωρημένο στάδιο, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.


Αντιμετώπιση με Ρομποτική Χειρουργική

Οι διεθνείς και Ευρωπαικές Οδηγίες, συνιστούν πλέον, ο καρκίνος του Παχέως Εντέρου και Ορθού να πραγματοποιείται με Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές, εφόσον βέβαια η ιατρική ομάδα που πραγματοποιεί το χειρουργείο έχει την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Στις μέρες μας, στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πάνω από το το 60-70% των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, και όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Κέντρα, προσφέρουν Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού. Παρόλα αυτά, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, ακόμα και σήμερα, πάνω από τους μισούς ασθενείς πραγματοποιούν χειρουργείο με τις ‘’παρωχημένες’’ πλέον ανοιχτές χειρουργικές μεθόδους, που όχι μόνο αυξάνουν τις επιπλοκές, το μετεγχειρητικό πόνο, τις ημέρες νοσηλείας και τον αριθμό των μόνιμων κολοστομιών, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πλέον ότι οδηγούν σε χειρότερα ογκολογικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς ενδεχομένως, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Η ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική κολεκτομή δεν είναι μόνο η συνέχιση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αλλά είναι η εξέλιξή της, δίνοντας στους ασθενείς τα οφέλη της λαπαροσκόπησης, προσθέτοντας πολύ περισσότερα και δίνοντας λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με τη λαπαροσκόπηση, όπως είναι οι πολύ δύσκολες τεχνικά επεμβάσεις.

Η ραγδαία αύξηση των ρομποτικών χειρουργείων αποτυπώνεται και από τους αριθμούς καθώς υπολογίζεται ότι το 2018, περίπου ένα εκατομμύριο χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη ρομποτική πλατφόρμα, με το 30% αυτών να αφορούν τη γενική χειρουργική

Η πρώτη ρομποτική κολεκτομή, αναφέρθηκε το 2002 και έκτοτε, η χρήση της Ρομποτικής πλατφόρμας, έχει αυξηθεί δραματικά, με τις προηγμένες πλέον χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής να πραγματοποιούν πλέον τις Ρομποτικές Κολεκτομές ως μέθοδο ρουτίνας.

Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί να αυξήσει τις δυνατότητες του χειρουργού, δίνοντας του τη δυνατότητα να χειρουργεί με μεγάλη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο

Έχει καλύτερη, τρισδιάστατη (3D), υψηλής ανάλυσης (HD)  εικόνα,

μεγέθυνση (10χ), καλύτερο έλεγχο (Better ergonomics) και εργαλεία που ακολουθούν τις κινήσεις του καρπού (articulated instruments), με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών (focused precision surgery)
Τα οφέλη για τον ασθενή με καρκίνο παχέος εντέρου

Τα οφέλη του χειρουργείου με τη χρήση ρομποτικού συστήματος είναι πιο εμφανή στις εκτομές του καρκίνου του Ορθού, δίνοντας τη δυνατότητα στον χειρουργό να εργαστεί με ακρίβεια σε στενό περιορισμένο χώρο όπως είναι η αντρική πύελος, οι παχύσαρκοι ασθενείς και οι ασθενείς με όγκους κοντά στον πρωκτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις χωρίς τη ρομποτική χειρουργική ενδεχομένως να χρειάζονταν να πραγματοποιηθεί κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Επιπλέον, σύμφωνα και με τη διεθνής βιβλιογραφία, παρουσιάζονται χαμηλότερες μετατροπές και απαιτούνται λιγότερες ημέρες νοσηλείας.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της καλύτερης τρισδιάστατης εικόνας και της ακρίβειας της κίνησης, μπορούμε να απεικονίσουμε και να διατηρήσουμε καλύτερα τα πυελικά νεύρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς μετά από ρομποτική κολεκτομή να έχουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου, καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και καλύτερη στυτική λειτουργία αν πρόκειται για άντρες

Επίσης, λόγω της καλύτερη εικόνας και ακρίβειας που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, μπορούμε να πραγματοποίησουμε μια καλύτερη ογκολογική εκτομή, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη συνολική επιβίωση και λιγότερες επιπλοκές, δηλαδή να μην επανεμφανιστεί ο κακρίνος.

Στον καρκίνο του δεξιού τμήματος του εντέρου, η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ενδοσωματική αναστόμωση, που είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική καθώς δεν αγγίζουμε καθόλου το παρασκεύασμα, οπότε και δεν προκαλούμε σχεδόν καθόλου χειρουργικό στρες. Τα πλεονεκτήματα της ενδοσωματικής αναστόμωσης συνοψίζονται σε λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, μειωμένες λοιμώξεις χειρουργικού τραύματος, μειωμένες ημέρες νοσηλείας και λιγότερες μετεγχειρητικές κήλες, καθώς μπορούμε να βγάλουμε το παρασκεύασμα από μια μικρή εγκάρσια τομή χαμηλά.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε ριζικότερους λεμφαδενικούς καθαρισμούς, που σημαίνει να ‘’καθαρίσουμε τον καρκίνο ριζικότερα’’, που επίσης ενδεχομένως να οδηγήσει τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο.

Συνοπτικά τα οφέλη του ρομποτικού χειρουργείου είναι:

Για τον ιατρό:

  •     Μεγέθυνση (10x) εικόνας
  •     Καλύτερος έλεγχος (Better ergonomics)
  •     Εργαλεία που ακολουθούν τις κινήσεις του καρπού (articulated instruments)
  •     Ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών (Focused precision surgery)

Πώς μεταφράζεται αυτό στον ασθενή

  •     Μικρότερες τομές
  •     Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές λειτουργίες
  •     Λιγότερες επιπλοκές
  •     Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  •     Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  •     Μικρότερη απώλεια αίματος
  •     Λιγότερες λοιμώξεις Χειρουργικού Τραύματος

Ογκολογικά οφέλη

  •     Μείωση του διηθημένου ορίου εκτομής
  •     Μικρότερος αριθμός τοπικών υποτροπών
  •     Λιγότερες στομίες
  •     Καλύτερη διατήρηση των νεύρων- καλύτερη στυτική λειτουργία και έλεγχος της ουροδόχου κύστης
Robotic Surgery for Colorectal Cancer