Οι κήλες (ή αλλιώς κήλες κοιλιακού τοιχώματος- βουβωνοκήλες, ομφαλοκήλες, κλπ), είναι από τις πιο συχνές παθήσεις της γενικής χειρουργικής, Τα χειρουργεία για την αποκατάσταση τους, είναι από τα πιο συχνά χειρουργεία, με δεκάδες εκατομμύρια τέτοιων επεμβάσεων να διενεργούνται ετησίως στο δυτικό κόσμο.
 

Στην κήλη, η οποία είναι μια καλοήθης πάθηση, δημιουργείται ένα χάσμα στο τοίχωμα, της κοιλιάς, από το οποίο προβάλλει κάποιο κοιλιακό σπλάχνο (έντερο, επίπλουν, και πιο σπάνια η ουροδόχος κύστη  και άλλα όργανα). 

Είναι πιο συχνή στους άντρες, με συχνότητα εμφάνισης  25%, ενώ στις γυναίκες που θα χειρουργηθούν η επίπτωση είναι 1 στις 50.


τι ειναι οι κηλες

Ποια είναι τα είδη κήλης;

Ανάλογα με την εντόπιση της προβολής του οργάνου στο σώμα ονομάζεται και η κήλη. Έτσι ΄έχουμε:

  • Βουβωνοκήλη  (70% περίπου όλων των κηλών)
  • Μετεγχειρητική κήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Μηροκήλη
  • Κήλη Spiegel
  • Επιγαστρική κήλη
     

Ποια τα αίτια που ευνοούν τη δημιουργία κήλης?

  • Καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση λόγω υπερπλασίας του προστάτη, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Τραύμα
  • Προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά (κυρίως ανοιχτά χειρουργεία). Αυτές συμβαίνουν  λόγω εξασθένησης του κοιλιακού τοιχώματος κατά μήκος των ουλών. Οι κήλες αυτές ονομάζονται μετεγχειρητικές
  •  Ηλικιωμένοι,
  •  Υποσιτισμός, κακή διατροφή
  •  Κάπνισμα
  • Διαταραχή στο μεταβολισμό του κολλαγόνου
  • Συγγενής προδιάθεση (εκ γενετής)

Ποια  τα συμπτώματα της κήλης;

Στην αρχή μπορεί απλά να εμφανιστεί ένα μικρό εξόγκωμα που δεν προκαλεί πόνο. Σταδιακά αυτό μπορεί να αυξάνεται και να γίνει μια μόνιμη ενόχληση.  . Ο βήχας ή άσκηση μπορεί να το επιβαρύνουν. Συνήθως είναι ανατάξιμη δηλαδή το περιεχόμενο της επανέρχεται στη θέση του μόνο του. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μη ανατάξιμη και τέλος να προκαλέσει περίσφυξη.

Είναι επικίνδυνη η κήλη?

Η κήλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, εάν υποστεί περίσφιξη. Η περίσφιξη θα προκαλέσει  έντονο, οξύ και διαξιφιστικό πόνο, και  χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης ώστε να αποφευχθεί η ισχαιμία και η νέκρωση του οργάνου που προβάλει.

Ποια είναι η θεραπεία της κήλης

Όταν δημιουργηθεί κήλη, ο  μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι η σύγκλειση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος και η ενίσχυση του με ένα πλέγμα, ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα υποτροπής της

Τι είναι η Ρομποτική Αποκατάσταση Κήλης;

Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των κηλών σήμερα, είναι  η ρομποτική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους, κλασσικής ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Η τρισδιάστατη σταθερή κάμερα, δίνει εξαιρετική απεικόνιση των δομών και του χειρουργικού πεδίου και η μεγάλη ευελιξία των χειρουργικών εργαλείων που προσομοιάζουν το ανθρώπινο χέρι αλλά σε μικροσκοπική κλίμακα διευκολύνουν τον χειρουργό και του επιτρέπουν να κάνει την επέμβαση αναίμακτα και με μεγάλη ακρίβεια.

Επίσης γίνεται επισκόπηση όλης της κοιλιάς, οπότε μπορεί να αποκατασταθούν ταυτόχρονα περισσότερες από μια κήλες ( π.χ βουβωνοκήλες άμφω).

Είναι η μέθοδος εκλογής και συστήνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υποτροπών των κηλών, μετά από ανοιχτά χειρουργεία

Επίσης, είναι ιδανική για την αποκατάσταση της κήλης των αθλητών και  του συνδρόμου «κοιλιακών - προσαγωγών»). Η καταπόνηση των προσαγωγών είναι το πιο συχνά μυοσκελετικό αίτιο βουβωνικού άλγους στους αθλητές Οι τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα, είναι ιδιαίτερα συχνοί στους αθλητές και αποτελούν το 2 έως 5 % των τραυματισμών. Άλλα αίτια βουβωνικού άλγους περιλαμβάνουν τη ρήξη οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού τόνου, τη θυλακιίτιδα λαγονοψοϊτου, κατάγματα, συμπίεση νεύρων της περιοχής και το σύνδρομο «snapping hip».

Είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη  διάγνωση και θεραπεία ώστε να μην γίνουν αυτές οι ενοχλήσεις χρόνιες, με καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών.

Είναι απαραίτητη η χρήση πλέγματος και τι πλέγμα είναι το καλύτερο

Σε κάθε περίπτωση τοποθετείται πλέγμα, για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Η μικρή, σχεδόν αόρατη, τομή των 5-6 χιλιοστών μέσω της οποίας εισέρχονται τα ρομποτικά εργαλεία, πραγματοποιείται μόνο στο δέρμα και όχι στους μυς όπως απαιτείται στην κλασική ανοιχτή επέμβαση.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κηλών, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα πλέγματα αραιής πλέξης (light-weight),

Τα πλέγματα αυτά, σε μερικούς μήνες έχουν απορροφηθεί πλήρως, συνεπώς δε μένει καθόλου συνθετικό υλικό στους ιστούς. Αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με νοσήματα που ενδέχεται να υποβληθούν και σε άλλες επεμβάσεις στο μέλλον και σε χειρουργεία, που το περιβάλλον δεν είναι τελείως άσηπτο. 

Επίσης, τα πλέγματα αυτά είναι πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις και εκμηδενίζουν την  αίσθηση ξένου σώματος.

Ποιες  μέθοδοι αποκατάστασης  υπάρχουν;

Δύο διαφορετικές τεχνικές χρησιμοποιούνται ευρέως:

  1. Διακοιλιακή προπεριτοναϊκή προσπέλαση (TAPP): η τεχνική απαιτεί είσοδο εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας (όπου βρίσκονται τα όργανα), διάνοιξη του περιτοναίου από το εσωτερικό της κοιλιάς, παρασκευή της κήλης, τοποθέτηση του πλέγματος στο χάσμα και σύγκλειση του περιτοναίου με επικάλυψη του πλέγματος.
  2. Πλήρως εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (TEP): η τεχνική αυτή αποφεύγει την είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Αντίθετα πραγματοποιείται έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, σε ένα πλάνο ακριβώς πάνω από το περιτόναιο. Το χάσμα της κήλης εντοπίζεται και αποκαθίσταται με τοποθέτηση πλέγματος.

Ο στόχος  είναι η ανώδυνη θεραπεία με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής και τις λιγότερες επιπλοκές και λοιμώξεις

Ποια  τεχνική είναι καλύτερη;

Οι διάφοροι χειρουργοί συνήθως έχουν τις δικές τους προτιμήσεις σχετικά με τις τεχνικές λαπαροσκοπικής αποκατάστασης. Στα χέρια έμπειρου χειρουργού, και οι δύο τεχνικές έχουν άριστα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Αποκατάστασης της Κήλης;

Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι άμεση. Ο ασθενής κινητοποιείται 1-2 ώρες μετά το χειρουργείο και συνήθως παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους εντός λίγων ημερών. Επίσης, έχουμε και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μηδαμινός τραυματισμός ιστών, καθώς αποφεύγονται οι τομές στην κοιλιά
  • Ελάχιστη απώλεια  αίματος
  • Σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
  • Μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μηδαμινή δημιουργία συμφύσεων
  • Μείωση του κινδύνου υποτροπής της κήλης, μια και η πρόσβαση στο σημείο είναι εξαιρετική
  • Ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην ήπια άθληση (π.χ. περπάτημα, τζόκινγκ) εντός 1-2 ημερών
  • Στους επαγγελματίες αθλητές, η πλήρης επάνοδος στις στις επαγγελματικές αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιείται εντός 4 – 6 εβδομάδων μετά την επέμβαση, (εν αντίθεση των 3 – 4 μηνών που απαιτείται μετά από  ανοικτό χειρουργείο.

Έχω μια τεράστια κήλη περίπου 30 χρόνια- μπορώ να τη φτιάξω με ρομποτική?

Σε έμπειρα χέρια, η ρομποτική αποκατάσταση, είναι η μέθοδος εκλογής, ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων ή πολύπλοκων κηλών. Η η χρήση του ρομποτικού συστήματος διασφαλίζει ακρίβεια, ευελιξία, έλεγχο και μεγάλη ευχέρεια χειρουργικών κινήσεων με αποτέλεσμα την καλύτερη προσπέλαση στο σημείο του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας!