Διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική (TAMIS)

Τι είναι η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική;

Η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο. Πραγματοποιείται μέσω δύο μεθόδων, την ΤΕΜ και την TAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery). Μέσω των μεθόδων αυτών αντιμετωπίζονται παθήσεις του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα μέσω της διαπρωκτικής ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής αφαιρούνται καλοήθεις πολύποδες και κακήθεις όγκοι (Τ1 και Τ2, υπό προυποθέσεις).

Η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς εξωτερικές τομές, καθώς ολόκληρη η επέμβαση πραγματοποιείται δια μέσω του ορθού. Πρόκειται για μια τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα, με το πιο βασικό ίσως την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύση έδρα). Έτσι, μέσω της διαπρωκτικής ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής η χειρουργική του παχέος εντέρου περνά σε άλλο επίπεδο, καθιστώντας ευκολότερη τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

 

Σε ποιους εφαρμόζεται η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική;

Όπως προαναφέρθηκε, η μέθοδος χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πολυπόδων ή πρώιμου καρκίνου του ορθού. Όμως,δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Το εάν ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί με τη συγκεκριμένη τεχνική καθορίζεται από τις ενδείξεις των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική τομογραφία και ενδοσκοπικός υπέρηχος). Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική εφαρμόζεται συνδυαστικά με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία σε ηλικιωμένους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ποια είναι η βασική διαφορά της μεθόδου TEM από τη μέθοδο TAMIS;

Η διαφορά των δύο μεθόδων έγκειται στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια της επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση TEM πραγματοποιείται με τη χρήση του ορθροσκοπίου. Αντιθέτως, στην περίπτωση της TAMIS για τη διενέργεια της επέμβασης χρησιμοποιούνται τα χειρουργικά εργαλεία της λαπαροσκόπησης.

 

Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς πριν την επέμβαση;

Πριν τη διενέργεια της επέμβασης είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του εντέρου, ο οποίος πραγματοποιείται με κλύσμα ή με τη χρήση υπακτικών φαρμάκων. O ασθενής την προηγούμενη ημέρα θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση στερεών τροφών. Τέλος, το βράδυ πριν την επέμβαση η κατανάλωση τροφής και υγρών πρέπει να αποφεύγεται.

 

Πώς πραγματοποιείται;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία. Πριν την έναρξη της επέμβασης για τη βελτίωση της ορατότητας εισάγεται στο ορθό αέρας με τη χρήση ειδικής συσκευής. Ο πολύποδας ή η κακοήθεια αφαιρούνται και το εντερικό τοίχωμα συγκλείνεται με ράμματα. Ό,τι αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

 

Μετεγχειρητική πορεία

Παρόλο που μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του συνήθως νοσηλεύεται για 1-2 ημέρες, κυρίως για την παρακολούθησή του. Ο πόνος είναι ελάχιστος και για τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει υπακτικά και αντιβιοτική αγωγή.

 

Διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της διαπρωκτικής ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής είναι πολλά. Μερικά εξ αυτών είναι τα κάτωθι:

  • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος.
  • Αποφυγή χειρουργικών τομών και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Αποφυγή κολοστομίας (παρά φύση έδρα).
  • Ελάχιστη αιμορραγία.
  • Μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης φλεγμονής και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Ελαχιστοποίηση νοσηλείας.
  • Μείωση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Ελαχιστοποίηση κινδύνου εμφάνισης μετεγχειρητικού ειλεού.
  • Ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση και επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Μπορεί η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική να εμφανίσει επιπλοκές;

Οι επιπλοκές της εν συγκρίσει με άλλες τεχνικές αντιμετώπισης παθήσεων του εντέρου είναι ελάχιστες και σπάνιες. Όμως, η εμφάνιση επιπλοκών είναι πιθανή, παρόλο που είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Οι επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι οι κάτωθι:

  • Επίσχεση ούρων
  • Κοιλιακός ή περιορθικός πόνος
  • Εκδήλωση αιμορραγίας
  • Περιορθικό απόστημα
  • Διάσπαση της ραφής
  • Στένωση

Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές. Εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια τη διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία πολλές παθήσεις του εντέρου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική.