Καρκίνος ορθού & Ρομποτική Χειρουργική

Τι είναι ο καρκίνος ορθού;

Ο καρκίνος του ορθού αναπτύσσεται στο ορθό, το τελευταίο δηλαδή τμήμα του παχέος εντέρου που καταλήγει στον πρωκτό. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή μορφή καρκίνου και ο μέσος όρος εμφάνισης είναι τα 63 έτη. Πολλές φορές συγχέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η πρόγνωση της πάθησης, εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, είναι καλή, καθώς σήμερα όλο και περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας.

Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, η μείωση των ποσοστών θνησιμότητας οφείλεται και στις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης. Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα συμβάλλουν στη ριζική αντιμετώπιση της κακοήθειας.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής του;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εκδήλωση του καρκίνου του ορθού οφείλεται στην ύπαρξη πολυπόδων στο παχύ έντερο. Εκτός από τους πολύποδες, σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της συγκεκριμένης κακοήθειας είναι η προχωρημένη ηλικία και η κληρονομικότητα.  Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου είναι οι κάτωθι:

  • Παχυσαρκία
  • Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι (π.χ. νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
  • Καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Κάπνισμα
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε ζωικά λίπη

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καρκίνος του ορθού;

Πολλές φορές ο καρκίνος του ορθού είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια. Επίσης, πολλές φορές η εμφάνισή τους δεν κάνει τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, καθώς αποδίδονται σε άλλες παθήσεις του εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού είναι το αίμα στα κόπρανα, όμως συχνά αποδίδεται λανθασμένα σε αιμορροΐδες. Μερικά ακόμη συμπτώματα που εμφανίζονται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ορθού είναι τα κάτωθι:

  • Κόπωση
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Κοιλιακό άλγος
  • Αίσθηση «φουσκώματος»
  • Αναιμία

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη του ατομικού και του οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει δακτυλική εξέταση του ορθού, ελέγχοντας για πιθανές βλάβες στην περιοχή του ορθού.

Στη  συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται στην εξέταση της κολονοσκόπησης και εάν καταστεί αναγκαίο λαμβάνεται δείγμα, το οποίο αποστέλλεται για ιστολογική ανάλυση. Εάν η βιοψία επιβεβαιώσει την ύπαρξη κακοήθειας, τότε απαιτείται η σταδιοποίηση της κακοήθειας μέσω επιπλέον  εξετάσεων (MRI- SCAN). 

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού;

Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού εξαρτάται από τη σταδιοποίηση της νόσου. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται εκτομή του πάσχοντος τμήματος του ορθού, η λεγομενη χαμηλη προσθια εκτομη. Στα αρχικά στάδια της νόσου η χειρουργική αντιμετώπισή της ενδέχεται να είναι αρκετή για την οριστική ίαση.

Σε άλλες περιπτώσεις ασθενών πιο προχωρημένες (στάδιο III)  είναι  απαραίτητη η διενέργεια επικουρικής χημειο- ακτινοθεραπείας πριν τη χειρουργική επέμβαση.  Τέλος, μετεγχειρητικά ίσως είναι αναγκαίο να υποβληθούν οι ασθενείς και σε  επιπλέον κύκλους χημειοθεραπειών.

 

Καρκίνος ορθού & Ρομποτική Χειρουργική

Μέχρι πρότινος η χειρουργική επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού πραγματοποιούταν λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελούσε την πλέον ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης κακοηθειών του εντέρου μέχρι την εμφάνιση της ρομποτικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και ειδικά της κολορθικής χειρουργικής, εκτός από εξειδίκευση απαιτεί και εξαιρετική ακρίβεια. Η ρομποτική χειρουργική παρέχει στους χειρουργούς τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο χάρη στην ευελιξία που προσφέρουν τα ρομποτικά εργαλεία στον χειρουργό, αλλά και στην τρισδιάστατη εικόνα (3D) που παρέχουν.

Συμπερασματικά, η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην ιατρική καθιστά το χειρουργείο ευκολότερο τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή. Η χειρουργική ακρίβεια, η μηδαμινή απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών και η άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές. Επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού με τη χρήση ρομποτικού συστήματος.