Κήλη αθλητών

Τι ορίζεται ως κήλη αθλητών;

Ως κήλη αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών χαρακτηρίζεται ο τραυματισμός των μυών της βουβωνικής χώρας, καθώς και των ορθών μυών στην περιοχή του ηβικού οστού. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή κατάσταση, καθώς το 5% των αθλητών κάθε χρόνο εμφανίζει κήλη των αθλητών.

Η κήλη των αθλητών δεν εκδηλώνεται όπως οι άλλες κήλες, δηλαδή με τοπική διόγκωση στην περιοχή εμφάνισής της.  Εξαιτίας αυτού οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν τη χρήση του όρου αθλητική ηβαλγία ή σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών. Ο λόγος που ονομάστηκε «κήλη των αθλητών» οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν αρκετά με αυτά της βουβωνοκήλης.

 

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας της κήλης αθλητών;

Το αίτιο πρόκλησης του συνδρόμου των κοιλιακών προσαγωγών είναι η έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η κήλη των αθλητών είναι αποτέλεσμα της έντονης σωματικής άσκησης και της καθημερινής και πολύωρης αθλητικής δραστηριότητας.

 

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση κήλης των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης βουβωνικού άλγους σε άτομα που αθλούνται συστηματικά και σε επαγγελματίες αθλητές. Πιο επιρρεπές είναι το ανδρικό φύλο και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα από 26 έως 28 ετών. Η εμφάνισή της είναι αρκετά σπάνια σε παιδιά και σε ηλικιωμένους.

Επίσης, εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει απότομη στροφή του κορμού, έντονες επιταχύνσεις ή κλωτσιές. Τα αθλήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της κήλης αθλητών είναι το ποδόσφαιρο, το σκι, το τένις, το χόκεϊ επί πάγου κ.ά.

Τέλος, εκτός από τους αθλητές το σύνδρομο των προσαγωγών ενδέχεται να εμφανιστεί και σε άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών εκδηλώνεται μετά από κάποιον οξύ τραυματισμό. Μετά τον τραυματισμό εκδηλώνεται έντονος πόνος. Ο πόνος αυτός υποχωρεί με την ξεκούραση του ασθενούς και επανέρχεται με την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στη βουβωνική χώρα. Επίσης, ενδέχεται να αντανακλά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι για παράδειγμα οι προσαγωγοί ή οι όρχεις. Μετά από συγκεκριμένες καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. βήχας) ή μετά από συγκεκριμένες κινήσεις (π.χ. στροφή και έκταση του ισχίου), ο πόνος εντείνεται.

 

Ποιες παθήσεις ενδέχεται να συνυπάρχουν;

Η κήλη των αθλητών ενδέχεται να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα:

  • Τενοντοπάθεια λαγονοψοΐτη
  • Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού μυός
  • Τραυματική ηβική οστεΐτιδα κ.ά.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών δεν είναι εύκολη και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο στην αντιμετώπιση των κηλών Χειρουργό. Για την ορθή διάγνωση απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση πραγματοποιείται δια του αποκλεισμού άλλων παθήσεων με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

 

Ποια είναι η θεραπεία της κήλης των αθλητών;

Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα η σοβαρότητα του τραυματισμού, η ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων

Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και αποτελεί τη μοναδική μέθοδο οριστικής αντιμετώπισής της.

 

Κήλη αθλητών & Ρομποτική αποκατάσταση

Η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης αθλητών αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος εξασφαλίζει μέγιστη ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών, αποφεύγοντας έτσι τη διάνοιξη του περιτόναιου.

Τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης της κήλης με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας είναι πολλά και μερικά εξ αυτών είναι τα κάτωθι:

  • Άμεση επιστροφή του ασθενούς στις αθλητικές του δραστηριότητες.
  • Μείωση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και μεγάλη ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων προστατεύοντας τους γύρω ιστούς.

 

Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση όλων των κηλών. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την κήλη αθλητών και τους τρόπους αντιμετώπισής της.