Μετεγχειρητική κήλη

Τι ορίζεται ως μετεγχειρητική κήλη;

Ως μετεγχειρητική κήλη ορίζεται η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζεται σε σημεία τομών που μαρτυρούν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρόκειται για μια συχνή μορφή κήλης και εμφανίζεται στο 15-20% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Η μετεγχειρητική κήλη στην πλειονότητα των περιστατικών εμφανίζεται συνήθως μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση ή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι τομές στις οποίες συνήθως εμφανίζονται οι μετεγχειρητικές κήλες είναι η μέση τομή, η πλάγια κοιλιακή, η πλάγια οσφυϊκή ή η τομή των τροκαρ. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τομή πραγματοποιείται στη λευκή γραμμή, η πλάγια κοιλιακή τομή αφορά τη διατομή του δεξιού ή αριστερού ορθού κοιλιακού μυός, ενώ η πλάγια οσφυϊκή πραγματοποιείται στο οσφυϊκό πλάγιο του κοιλιακού τοιχώματος.

Τέλος, η λαπαροσκοπική τεχνική συντέλεσε στην εμφάνιση μιας νέας μορφής μετεγχειρητικής κήλης. Η εμφάνιση μετεγχειρητικών κηλών σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται στα σημεία τοποθέτησης των τροκάρς.

 

Ποια είναι τα αίτια και ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισής της;

Η διενέργεια οποιασδήποτε χειρουργικής τομής στην κοιλιακή χώρα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνέχειας των μυών της κοιλιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος στο σημείο της τομής, γεγονός που συντελεί στην εμφάνιση κήλης. Η αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη κακή επούλωση του τραύματος συμβάλλει στην εκδήλωση κήλης με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Τα αίτια εμφάνισης των μετεγχειρητικών κηλών είναι τα κάτωθι:

  • Κακή συρραφή του χειρουργικού τραύματος
  • Μετεγχειρητική μόλυνση της χειρουργικής τομής
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Χρόνια λήψη κορτιζόνης
  • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. άρση βάρους)
  • Έντονη σωματική άσκηση μετά την επέμβαση
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Εγκυμοσύνη
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η μετεγχειρητική κήλη;

Το βασικό σύμπτωμα της μετεγχειρητικής κήλης – όπως και κάθε άλλης κήλης του κοιλιακού τοιχώματος- είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος στο σημείο της χειρουργικής τομής. Πιο συγκεκριμένα, το εξόγκωμα ενδέχεται να εντοπίζεται κατά μήκος της τομής ή σε κάποιο σημείο της. Επίσης, ο ασθενής ενδέχεται να αισθάνεται δυσφορία κατά την εκτέλεση απότομων κινήσεων ή κινήσεων που ευθύνονται για την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

 

Γιατί χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης;

Χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης χρειάζεται για να μη στραγγαλιστεί το περιεχόμενο της και προκληθεί απόφραξη ή ειλεός του εντέρου. Επίσης μπορεί να προκαλέσει περίσφιξη, που είναι επείγουσα χειρουργική κατάσταση.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωσή της;

Η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο χειρουργό. Η λήψη ενός ατομικού ιστορικού και η κλινική εξέτασή του τις περισσότερες φορές αρκούν για τη διάγνωση. Ορισμένες φορές, χρειάζονται και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η μετεγχειρητική κήλη;

Η μετεγχειρητική κήλη αντιμετωπίζεται πάντα χειρουργικά. Ειδικότερα, η χειρουργική αποκατάστασή της θα πρέπει να πραγματοποιείταιόσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εμφάνισή της, καθώς ο κίνδυνος περίσφιξής της είναι μεγάλος.

Οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος για την αποκατάσταση των μετεγχειρητικών κηλών ήταν η κλασική ανοιχτή μέθοδος και η λαπαροσκοπική τεχνική. Σήμερα δίνεται μια ακόμη σύγχρονη μέθοδος δίνεται ως επιλογή, η ρομποτική αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης. Η χειρουργική τεχνική που επιλέγεταιεξαρτάται από το μέγεθος της κήλης, την ύπαρξη συμφύσεων και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Ρομποτική αντιμετώπιση μετεγχειρητικής κήλης

Η εισαγωγή του ρομποτικού συστήματος στη χειρουργική αίθουσα αποτελεί θεμελιώδη εξέλιξη στον τομέα της Χειρουργικής. Η ρομποτική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων της. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής της μετεγχειρητικής κήλης είναι τα κάτωθι:

  • Μέγιστη δυνατή ευκρίνεια του χειρουργικού πεδίου.
  • Μηδαμινός τραυματισμών των παρακείμενων ιστών.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Άμεση και εύκολη λύση τυχόν συμφύσεων από την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση και αποφυγή δημιουργίας νέων.
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες εντός 4-6 εβδομάδων.
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

 

Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη ρομποτική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης.