Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πρόπτωση ορθού
Τι ορίζεται ως πρόπτωση ορθού;
Ως πρόπτωση ορθού ορίζεται η κατάσταση όπου το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό, προβάλλει έξω από τον πρωκτό. Παρόλο που δεν πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Δεν εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, όμως από τη στιγμή εμφάνισής της τα συμπτώματα συνεχώς επιδεινώνονται.
Κατηγορίες πρόπτωσης ορθού
Η πρόπτωση ορθού διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Ολική πρόπτωση: ολόκληρο το τμήμα του ορθού μαζί με το μυϊκό τοίχωμα προβάλλουν έξω από τον πρωκτό. Στα αρχικά στάδια, εμφανίζεται μόνο κατά την κένωση, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη βάδιση. Τέλος, σε σοβαρά περιστατικά η προβολή του ορθού από τον πρωκτό είναι μόνιμη.
- Μερική πρόπτωση: στην μερική πρόπτωση προβάλλει μόνο το ορθό, χωρίς το μυϊκό τοίχωμα. Η μερική πρόπτωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης.
- Εσωτερική πρόπτωση: ένα τμήμα του ορθού ολισθαίνει, ενδέχεται να αναδιπλωθεί, όμως δεν προβάλλει εκτός του πρωκτού.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της πρόπτωσης ορθού;
Η πρόπτωση ορθού μπορεί να προκληθεί είτε από την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είτε από τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Ειδικότερα, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και η χαλάρωση του πυελικού εδάφους μπορεί να προκληθεί από τους παρακάτω παράγοντες:
- Ηλικία άνω των 40 ετών
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Χρόνια διάρροια
- Χρόνιος βήχας
- Τραυματισμός του πρωκτού
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου
- Πολλαπλές γέννες
- Νευρολογικά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας)
- Ψυχικές διαταραχές
- Άνοια
Τέλος, η πρόπτωση ορθού ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας παθήσεων ή λοιμώξεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η κυστική ίνωση.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση πρόπτωσης ορθού;
Πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της πρόπτωσης ορθού είναι το γυναικείο φύλο, το οποίο εμφανίζει 6 φορές συχνότερα την πάθηση. Οι πολλαπλοί φυσιολογικοί τοκετοί είναι υπεύθυνοι για την αποδυνάμωση των μυών του περινέου που ευθύνονται για τη στήριξη του ορθού. Επίσης, η πρόπτωση ορθού είναι συχνή σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η πρόπτωση ορθού;
Η συμπτωματολογία εμφανίζεται και επιδεινώνεται σταδιακά. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η πρόπτωση ορθού είναι τα κάτωθι:
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
- Αίσθηση ύπαρξης ενός ξένου σώματος στην περιοχή του πρωκτού
- Εκδήλωση πόνου κατά την κένωση
- Ακράτεια αερίων και κοπράνων
- Εμφάνιση αίματος κατά την κένωση
- Δυσκοιλιότητα (σπάνια)
Πρόπτωση ορθού & Διάγνωση
Η διάγνωση της πρόπτωσης ορθού πολλές φορές πραγματοποιείται καθυστερημένα, γιατί πολλές φορές οι ασθενείς είτε αισθάνονται αμηχανία να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είτε αποδίδουν τα συμπτώματα στην ύπαρξη αιμορροΐδων.
Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Κατά την κλινική εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος του σφιγκτηριακού μηχανισμού και τυχόν συνοδών βλαβών στην περιπρωκτική περιοχή.
Μετά την κλινική εξέταση, ο ασθενής υποβάλλεται σε εξειδικευμένες εξετάσεις για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της πάθησης. Οι εξετάσεις στις οποίες ενδέχεται να υποβληθεί ο ασθενής είναι οι παρακάτω:
- Πρωκτοσκόπηση
- Κολονοσκόπηση
- Ορθοπρωκτική μανομετρία
- Αφοδευσιογράφημα
- Μαγνητική πρωκτογραφία (MRI αφοδευσιογράφημα)
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης ορθού;
Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την πρόπτωση ορθού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η σοβαρότητα της πρόπτωσης, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς κ.ά.
Στα αρχικά στάδιαείναι δυνατή η εφαρμογή συντηρητικών μέτρων για την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα. Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των ασθενών από συμπτώματα όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητη. Επίσης, εάν ο ασθενής εμφανίζει δυσκοιλιότητα ενδείκνυται και η χορήγηση ήπιων υπακτικών και καθαρκτικών.
Σε πιο προχωρημένα περιστατικά η χειρουργική αποκατάστασητης πρόπτωσης αποτελεί μονόδρομο. Αναλόγως του είδους και της σοβαρότητας της πρόπτωσης ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο. Η αποκατάσταση της πρόπτωσης ορθού πραγματοποιείται με διακοιλιακές, περινεϊκές ή διαπρωκτικές επεμβάσεις.
Ρομποτική αποκατάσταση πρόπτωσης ορθού
Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης ορθού είναι μέσω της ρομποτικής χειρουργικής. Ειδικότερα, η ρομποτική αποκατάσταση της πρόπτωσης διακρίνεται από τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Ελαχιστοποίηση επιπλοκών
- Μικρότερες τομές
- Μείωση νοσηλείας
- Μικρότερη απώλεια αίματος
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
- Μείωση αριθμού εκδήλωσης τοπικών υποτροπών
Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές.
Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη θεραπεία της πρόπτωσης ορθού.