Ρομποτική σπληνεκτομή

Η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική αίθουσα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις του 21ου αιώνα. Λαμβάνοντας υπόψιν τα πλεονεκτήματά της άρχισε να εφαρμόζεται ευρέως σε όλο και περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, αντιμετωπίζοντας άμεσα όλο και περισσότερες παθήσεις. Σήμερα, η πλειονότητα των χειρουργείων Γενικής Χειρουργικής πραγματοποιούνται ρομποτικά, μεταξύ αυτών και η ρομποτική σπληνεκτομή.

Λίγα λόγια για την επέμβαση της σπληνεκτομής

H σπληνεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται η αφαίρεση της σπλήνας. Πιο συγκεκριμένα, η αφαίρεση της σπλήνας αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση παθήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητη η ολική αφαίρεση της σπλήνας, επομένως διενεργείται μερική σπληνεκτομή.

Ο σπλήνας (ή η σπλήνα) ανήκει στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, βοηθώντας ουσιαστικά στην άμυνά του. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του αιμοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην κάθαρση του αίματος. Μετά την επέμβαση της σπληνεκτομής και την αφαίρεση του σπλήνα, τον ρόλο του αναλαμβάνουν οι λεμφαδένες και το συκώτι.

Τι είναι η ρομποτική σπληνεκτομή;

Η ρομποτική σπληνεκτομή αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής, αφού πρόκειται για μια μέθοδο απαλλαγμένη από τα μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Ειδικότερα, η επέμβαση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος και είναι η ιδανική μέθοδος για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών. Το ρομποτικό σύστημα δεν δρα αυτοβούλως, αλλά το χειρίζεται με απόλυτη δεξιοτεχνία ένας έμπειρος και απόλυτα εξειδικευμένος στη ρομποτική χειρουργική Χειρουργός.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η ρομποτική σπληνεκτομή;

Η ρομποτική σπληνεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα περιστατικά που χρήζουν σπληνεκτομής. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση της σπληνεκτομής είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • Τραυματική ρήξη σπλήνας
  • Σπληνομεγαλία
  • Απόστημα σπληνός
  • Υπερσπληνισμός
  • Υποσπληνισμός
  • Νεοπλάσματα σπληνός
  • Κακοήθεια του σπλήνα (σπάνιος τύπος καρκίνου)

Επίσης, η επέμβαση της σπληνεκτομής ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, όπως:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μυελοειδής μεταπλασία
  • Μεσογειακή αναιμία
  • Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία κ.ά.

Η ρομποτική σπληνεκτομή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε απαιτητικές σπληνεκτομές, όπως είναι για παράδειγμα οι κάτωθι:

  • Μερική σπληνεκτομή
  • Αντιμετώπιση όγκων σπληνός
  • Σπληνεκτομή σε περιπτώσεις κίρρωσης του ήπατος
  • Κακοήθεις αιματοπάθειες κ.ά.

Προεγχειρητική προετοιμασία πριν τη ρομποτική σπληνεκτομή

Ο ρόλος του σπλήνα για το ανοσοποιητικό σύστημα αναφέρθηκε παραπάνω, επομένως πριν την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως για την ασφαλή αφαίρεσή του. Έτσι, ο ασθενής υποβάλλεται σε εμβολιασμό πριν το ρομποτικό χειρουργείο που περιλαμβάνει εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, μηνιγγιτιδόκοκκου και του αιμόφιλου της Ινφλουένζας. Επίσης, ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει γενική αίματος, βιοχημικό έλεγχο, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Πώς διενεργείται η επέμβαση;

Η ρομποτική σπληνεκτομή πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία. Αρχικά, πραγματοποιούνται 5 μικρές τομές που δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατοστό και διοχετεύεται στην κοιλιά διοξείδιο του άνθρακα σε χαμηλή πίεση. Στη συνέχεια, εισάγονται μέσω των μικρών τομών τα ρομποτικά εργαλεία, τα οποία χειρίζεται ο χειρουργός καθισμένος στη ρομποτική κονσόλα.

Μαζί με τα ρομποτικά εργαλεία εισάγεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η κάμερα αυτή παρέχει στον χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, διευκολύνοντας έτσι τους χειρουργικούς χειρισμούς του. Μόλις τα ρομποτικά εργαλεία προσεγγίσουν τον σπλήνα απολινώνονται τα αγγεία που τον τροφοδοτούν, ελαχιστοποιώντας έτσι την αιμορραγία. Τέλος, ο σπλήνας αφαιρείται προσεκτικά από μια εκ των τομών, η οποία ενδέχεται να επεκταθεί ελαφρώς, και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Ρομποτική σπληνεκτομή & Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σπληνεκτομής είναι πολλά. Έτσι, διαθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης, χωρίς τα μειονεκτήματά της, επιλέγεται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπλήνας. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σπληνεκτομής είναι τα κάτωθι:

  • Αυξημένη ακρίβεια των ρομποτικών εργαλείων που πραγματοποιούν τις κινήσεις του χειρουργού χωρίς να διακρίνονται από τον φυσικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού.
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου μέσω μιας τρισδιάστατης κάμερας υψηλής ευκρίνειας.
  • Πρόσβαση σε δύσκολα σημεία του ανθρώπινου σώματος χάριν ευελιξίας των ρομποτικών εργαλείων.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρών τομών.
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
  • Περιορισμός πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Ξεπερνά τα όρια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και εκτελεί καινοτόμες για την Ελλάδα χειρουργικές τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη ρομποτική σπληνεκτομή.

Η ρομποτική σπληνεκτομή εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις που θα εφαρμοζόταν και η κλασική ανοικτή σπληνεκτομή, δηλαδή για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπλήνας που είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην αριστερή άνω κοιλία. Έτσι, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιστατικά τραυματισμού, σπληνομεγαλίας, αποστημάτων σπληνός, κακοήθειας στην σπλήνα κ.ά. Επίσης, ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρές αιματολογικές διαταραχές όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, μυελοειδής μεταπλασία κ.ά.

Επειδή ο σπλήνας παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, για να μην επηρεαστεί από την αφαίρεσή του, απαιτείται συγκεκριμένος εμβολιασμός του ασθενούς πριν την επέμβαση. Επίσης, όπως και σε κάθε επέμβαση πριν τη διενέργειά της απαιτείται και ένας λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος.

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Πραγματοποιούνται μικρές τομές μέσω των οποίων εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας, η οποία παρέχει στον χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Ο σπλήνας αφαιρείται από την κοιλιά, πιο συγκεκριμένα από μια εκ των μικρών οπών που μπορεί να προεκταθεί λίγο και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Η ρομποτική μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, αφού η ρομποτική διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής και είναι απαλλαγμένη από τα μειονεκτήματά της. Μεταξύ άλλων  μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για τον ασθενή είναι τα παρακάτω:

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
  • Χειρουργική ακρίβεια και προστασία των παρακείμενων ιστών.
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Άριστα αισθητικά αποτελέσματα λόγω των μικρών χειρουργικών τομών.
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Άμεση ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες κ.ά.