Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Καρκίνος εντέρου & Ρομποτική Χειρουργική
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισής του τα τελευταία χρόνια. Η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών είναι άνω των 65 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση είναι βαρύνουσας σημασίας για την πρόγνωσή της. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και στις μέρες μας το καλύτερο είναι να γίνεται ρομποτικά λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων.
Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια νέα ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής. Διαθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματά της και απαλλαγμένη από όλα τα μειονεκτήματά της, η ρομποτική μέθοδος αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την οριστική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Τα αίτια πρόκλησης του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι απολύτως γνωστά στην ιατρική κοινότητα. Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι η ηλικία, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, το κάπνισμα, η ύπαρξη πολυπόδων κ.ά.
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται και σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τα παρακάτω:
- Αίμα στα κόπρανα
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
- Πόνος στην κοιλιακή χώρα
- Εκδήλωση φουσκώματος
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
- Αναιμία
Πώς αντιμετωπιζόταν ο καρκίνος του εντέρου πριν τη ρομποτική χειρουργική;
Η χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αυτή της κολεκτομής. Με την κολεκτομή αφαιρείται τμήμα ή ολόκληρο το παχύ έντερο και οι λεμφαδένες της περιοχής, εάν και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Στις περιπτώσεις όπου αφαιρείται ένα τμήμα του παχέος εντέρου τα εναπομείναντα τμήματα επανασυνδέονται μέσω της αναστόμωσης. Η αναστόμωση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ενδοσωματικά είτε εξωσωματικά.
Η κολεκτομή πριν την εμφάνιση της ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιούταν με την κλασική ανοικτή μέθοδο. Όμως, η ανοικτή κολεκτομή απαιτούσε μεγάλες τομές, γεγονός που μετεγχειρητικά, εκτός από τον πόνο, δημιουργούσε και πολλές επιπλοκές και καθυστερούσε την επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Έτσι, τα μειονεκτήματα της ανοικτής κολεκτομής δημιούργησαν την ανάγκη για τον σχεδιασμό ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως η λαπαροσκοπική και – η πλέον σύγχρονη- ρομποτική κολεκτομή.
Καρκίνος εντέρου & Ρομποτική: Αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τα πιο σύγχρονα μέσα
Η πρώτη ρομποτική κολεκτομή πραγματοποιήθηκε το 2002 και έκτοτε ο αριθμός των ρομποτικών χειρουργείων γενικής χειρουργικής αυξάνεται διαρκώς. Η γνώση και η εξειδίκευση του χειρουργού με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος αποδίδει στον μέγιστο βαθμό, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να χειρουργεί με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.
Το ρομποτικό σύστημα da Vinci με την τρισδιάστατη(3D) υψηλής ανάλυσης και μεγεθυμένη (x10) εικόνα προσφέρει στον χειρουργό πλήρη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Επίσης, η ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να χειρουργήσει ακόμη και σε πολύ περιορισμένο χώρο(π.χ. παχύσαρκοι ή ασθενείς με όγκους κοντά στον πρωκτό).
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης κολεκτομής;
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης κολεκτομής είναι πολλά και γι’ αυτό αυξάνεται ο αριθμός των ρομποτικών χειρουργείων. Ειδικότερα, η ρομποτική κολεκτομή προσφέρει:
- Μικρότερη απώλεια αίματος
- Μικρότερες τομές
- Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος εξαιτίας των μικρών τομών
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
- Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Ελαχιστοποίηση της νοσηλείας του ασθενούς
- Ταχύτερη επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών
- Μείωση των παρά φύση έδρα (κολοστομία)
- Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να μετατραπεί το χειρουργείο σε ανοικτό
- Ογκολογικά οφέλη
- Μικρότερος αριθμός τοπικών υποτροπών
Συμπερασματικά, ο καρκίνος του εντέρου και άλλες παθήσεις που αφορούν το έντερο αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς επιπλοκές με τη ρομποτική χειρουργική. Όμως, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση απαιτεί εξειδίκευση και έτσι θα πρέπει να διενεργείται από καταρτισμένους χειρουργούς με εμπειρία στον χειρισμό των ρομποτικών συστημάτων.
Η εξειδικευμένη Χειρουργός Δρ. Θάλεια Πετροπούλου αποτελεί Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Κατωτέρου Πεπτικού. Είναι μοναδική κάτοχος της Διεθνούς Ρομποτικής Υποτροφίας Παχέος Εντέρου στην Ελλάδα, κι είναι πλήρως καταρτισμένη στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές πρακτικές κατά da Vinci. Επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.